Fra stein til tømmer

Aqeel Afzali kom til Norge som flyktning for åtte år siden. Med en steinhuggerbakgrunn i bagasjen ble han tømrerlærling i Backe.
Nå anbefaler han Backe til andre som ser etter lærlingeplass.  

Aqeel Afzali har reist langt. Som 16-åring kom han til kulda i Bardufoss som afghansk flyktning. Han hadde erfaring som steinhugger, men begynte likevel på tømrerlinjen på videregående skole. Først ett år Bardufoss, deretter på Skjetlein videregående skole i Trondheim.

Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag.

– Når jeg kom til Norge, så jeg bare trehus overalt. Jeg begynte på tømrerlinja mest av alt fordi jeg ikke visste at man kunne jobbe som steinhuggere her, klinger det på nordnorsk fra 24-åringen, som nå har vært norsk statsborger i tre år.

Aqeel søkte lærlingeplass hos flere bedrifter før han fikk napp hos Backe Trondheim.

– Jeg ble invitert til utplassering. Det vil si at jeg jobbet tre-fire dager hos Backe, før jeg fikk tilbud om lærlingeplass. Utplasseringen var en slags prøve. Det var fint, for da fikk de testet meg og jeg fikk testet dem! Jeg ble skikkelig glad når jeg fikk tilbudet.

Som lærling forteller Aqeel om en allsidig hverdag. Ingen oppgave er for liten eller for stor.

– Jeg jobber egentlig med alt mulig, sier Aqeel og tenker seg om før han fortsetter, – Jeg jobber med alt som må til for å bygge et hus! Og hvis det er noe jeg ikke kan så lærer jeg det. En gang fikk jeg ansvar for å sette panel på en femetasjes bygning. Det var en ganske stor oppgave, men det gikk heldigvis bra, sier han med glimt i øyet.

Aqeels allsidighet og ansvarsfølelse på byggeplassen har vist resultater. Allerede etter ett år og tre måneder som lærling har han fått tilbud om fast jobb.

– Det blir veldig gøy å få fagbrev. Det åpner mange dører for meg. Med tilbudet om fast stilling kan jeg endelig søke om lån til å kjøpe en leilighet. Jeg ser veldig frem til å få noe eget, forteller han forventningsfullt.

Med øye for fremtiden

Aqeel er nemlig en mann som ser fremover. Han blir ivrig når han snakker om fremtiden. Han gestikulerer og tempoet øker. Han gleder seg til å kjøpe leilighet og bil. Til å begynne i fast jobb som tømrer hos Backe. Neste drøm er å bli arkitektingeniør, og han har allerede begynt i det små. På ferie i Iran ble han spurt om han kunne tegne en skole som skulle bygges i Afghanistan. Som sagt, så gjort. Han tegnet skolen i et arkitektprogram på PC-en sin.