B01.6.53 - rev. 16.01.2024
Hensikten med denne instruksen er å klargjøre hvilke krav som gjelder for å ivareta sikkerheten ved arbeid med plasstøpt betong, herunder forskaling, armering og støping på byggeplass.
Prosjektleder er ansvarlig for å sikre at denne instruksen følges.
Betongarbeid i Backe skal gjennomføres av arbeidstakere med påkrevet fagkompetanse ut fra arbeidets art og utførelsesklasse. Prosjektspesifikke risikoforhold og tilhørende tiltak relatert til betongarbeid skal fremkomme av prosjektets risikovurdering
I prosjekter hvor det skal benyttes systemforskaling skal aktuelle sikkerhetsinstrukser og monteringsveiledninger være gjennomgått av alle involverte betongarbeidere. Det anbefales å gjøre dette i et felles oppstartsmøte med leverandør av forskalingssystem, prosjektledelse og betonglag. Før forskalingsarbeid igangsettes skal det gjøres en visuell sjekk av utstyret hvor det sikres at utstyret er rengjort, i orden og tilpasset den aktuelle jobben.
Montering og demontering av systemforskaling for vegg, søyler og bjelker
Sammen- og demontering før og etter bruk av forskalingsflak utføres fortrinnsvis liggende på flatt underlag. Størrelse og form på forskalingsflak planlegges ut fra støpeavsnitt, vindforhold og tilgjengelig godkjent løfteutstyr. Dersom sammensetting av flere forskalingsflak og/eller enkeltlemmer utføres stående skal alle deler løpende være sikret mot velting og vind.
For vegger med forskalingshøyde over normal etasjehøyde og for oppsett som er er særlig værutsatt, skal prosjekttilpasset forskalingstegning utarbeides og følges. Særlig høye eller spesielle konstruksjoner skal gjøres etter veiledning av leverandør, og spesifikke tiltak skal fremkomme av prosjektets risikoanalyse.
Oppsettforskaling monteres fortrinnsvis med skrå støtteben som skal forankres til underlaget. Antall støtteben skal være i henhold til leverandørens brukerveiledning, men minimum to støttebein på det første flaket, deretter ett per flak videre. Dersom det ikke er plass til skrå støtteben skal det gjennomføres sikker jobb analyse for alternativ metode.
Montering av stag utføres fortrinnnsvis fra støpeplattform, stillas eller lift. Dersom stige skal benyttes skal bruken være i henhold til B01.6.16 instruks for bruk av stige, arbeidsbukk og gardintrapp.
Ved montering av gjennomgående stag med skruklokker skal det så langt det er mulig benyttes skruverktøy/ skralle. Dersom skruklokker må slås løs skal hørselvern benyttes.
Forskaling av vegger mot bratt graveskråning
Ved forskaling av vegger mot skjæring/graveskråning med større helning enn 45 grader skal det benyttes systemforskaling hvor stag monteres fra kun en side. Det skal iverksettes nødvendige tiltak for sikre personell som må utføre arbeid mellom systemforskaling og skjæring/ graveskråning og det skal foreligge en beredskapsplan ved ras. Tiltakene skal dokumenteres i prosjektets risikovurdering.
Adkomst systemforskaling
Støpeplattform monteres og demonteres på forskalingsflaket når det ligger på et flatt underlag. Det skal etableres trygg adkomst til støpeplattform, for eksempel via frittstående trappetårn eller integrert plattformstige. For støpeplattformer med innvendig adkomst skal lukene holdes lukket under opphold på plattformen. Selvlukkende luker skal funksjonstestes regelmessig.
Støpestillas skal ha adkomst med trappetårn, innvendig trapp eller festet stige.
Forskalingsolje
Det skal benyttes forskalingsolje som kun inneholder biologisk nedbrytbare stoffer. Følg anvisninger i produktets sikkerhetsdatablad ved påføring.
Lagring/mellomlagring av systemforskaling
Betongarbeidene skal planlegges slik at behovet for mellomlagring av systemforskaling minimeres. Lagring/mellomlagring av systemforskaling kan utføres på følgende måter:
Klatreforskaling
Ved bruk av klatreforskaling skal utførelse avtales med leverandør. Oppheng/innstøpningsgods til klatrekonsoll skal beregnes og prosjekteres på målsatte formtegninger.
Tradisjonell forskaling av vegg, søyler og bjelker
Ved tradisjonell forskaling av vegg eller søyle over normal etasjehøyde skal dette risikovurderes særskilt. Oppsett av støpestillas skal vurderes spesielt med tanke på risiko for at forskaling kan ryke under støp.
Systemforskaling dekke
Før montering av dekkestøtter skal det påses at toppgaffel er sikret med låsesplint. Dekkestøtter skal plasseres på fast/ komprimert underlag og stabiliseres med trebeinstøtter under start, stopp og skjøt av forskalingsbjelker. Før fjerning av trebeinstøtter skal dekkestøtter uten toppgaffel spikres i toppen til bjelke. Avstand mellom bjelker, strø og antall dekkestøtter skal følge leverandørens anvisninger.
Før utlegging av paneldekke/ finer/ dekkebord kan gjøres ovenifra må det sikres at reisen er stabil og sikret mot sideveis velt. Dekkereis skal kontrolleres før støp og annen bruk, og med jevne mellomrom avpasset etter forholdene.
Det anbefales å montere prefabrikerte trapper eller plassbygge trapper løpende etter dekkestøp. Stige, gardintrapp eller arbeidsplattform skal ikke benyttes som permanent adkomst. Det skal være minimum to adkomster, for å ivareta rømningsmulighet.
Dersom betongvegg går over hele dekkets bredde eller lengde skal det vurderes behov for utenpåliggende gangpassasje eller midlertidig utsparing i vegg.
Før demontering av dekkeforskaling skal det kontrolleres om reisen er intakt eller om det må tas spesielle forhåndsregler. Demonteringen utføres i overenstemmelse med monteringsveiledning/ tegning. Alt materiell som demonteres kontrolleres fortløpende og defekt materiell sorteres ut.
Plattendekker
Følgende punkter skal vurderes og diskuteres med RIB/leverandør av plattendekker:
Før oppstart montasje av plattendekker skal det gjennomføres oppstartsmøte med prosjektledelse og betonglag og RIB/leverandør, hvor montasjeplan og stemplingsplan gjennomgås.
Skjøtejern skal der det er praktisk gjennomførbart prosjekteres med bøyd krok. Skjøtejern som ikke er levert med bøyd krok skal forløpende sikres med beskyttelseskasetter, plastpropper eller annen forsvarlig sikring.
Dersom det skal prefabrikeres armering som skal heises på byggeplass skal RIB rådføres om sammenføyninger og stabilisering, og montasjebeskrivelse utarbeides i samarbeid med produksjonsleder, jernbinderlag og verneombud. Små enheter til såler og fundamenter som kun løftes rett over bakken kan unntas.
Veggarmering skal fortløpende sikres mot velt. For veggarmering over normal etasjehøyde og oppsett som er særlig værutsatt skal midlertidig innfesting ut over armeringsstoler vurderes spesielt.
Ved armering av drager i forskalingsform skal det være plattform mellom rekkverk og lukkeside av forskalingsform.
Binding av armering utføres fortrinnsvis med bindemaskin. Ved armering av gulv og dekker bør Bamtec eller andre prefabrikerte løsninger vurderes.
Sement, fersk mørtel og betong inneholder kjemikalier som er helseskadelige ved innånding, hudkontakt eller øyekontakt. Støpearbeider skal derfor legges opp slik at det blir minst mulig tilsøling av arbeidsklær og hud. Tilsølte klær av fersk betong eller mørtel må straks fjernes, og tilsølt hud vaskes med såpe og store mengder rent vann.
Ved blanding av sement på byggeplass skal øyevern og støvmaske benyttes. Ved arbeid med fersk mørtel og betong skal øyevern, hansker og heldekkende arbeidstøy benyttes.
Ved støp av større elementer som skal løftes skal løfteinnretninger være prosjektert og plassering skal fremkomme av tegning.
Valg av støpemetode for ulike støpeavsnitt skal planlegges slik at ergonomiske belastninger og sikkerhetsrisiko for arbeidstakerne minimeres. Området under dekkeforskaling skal alltid være avsperret når støping pågår.
Støping med betongpumpe
Ved støping med betongpumpe skal det være avtalt hvem som skal ha oppsyn med trauet på pumpebil for å unngå at det dras inn luft i rørsystemet. Dersom det er mistanke om propp i slangen skal pumpebilsjåfør sikre trygg fjerning av propp.
Støping med støpetobb
Støping med støpetobb skal planlegges slik at arbeid under hengende last unngås, for eksempel ved tilrettelegging av tilkomst som gjør at arbeidstaker kan stå til side for tobben eller valg av tobb med sideåpning. Dersom det oppstår situasjoner hvor dette ikke lar seg gjøre skal det utarbeides prosjekttillpasset arbeidsinstruks som gjennomgås i eget møte med operasjonelt ansvarlig, kranfører, involverte arbeidstakere og verneombud.
Det skal kontrolleres at lukkemekanismen fungerer som den skal før betongtobben fylles. Betongtobben fylles med flytende betong mens den står på et plant underlag, uten helling. Dersom dette ikke er mulig, kan tobben sikres mot velt ved at den henger i kranen. Ved fylling av betongtobben må det sikres at underlaget har nok bæreevne til å tåle vekten av betongtobb inkl. betongen.
Etter bruk skal tobben spyles grundig med vann inni og utenpå, før eventuelle betongrester herder. Rengjøring av lukkemekanismen skal vies særlig oppmerksomhet. Betongtobben skal kontrolleres minimum årlig av sakkyndig instans.
Etterbehandling av betong
Kjemisk overflatebehandling og reparasjon av riss skal så langt det er mulig minimeres og gjennomføres i henhold til retningslinjer i brukerveiledning og HMS- datablad.