B01.6.44 - revidert 20.11.2024

Instruks for elsikkerhet på byggeplass

Hensikt og omfang

Hensikten med denne instruksen er å klargjøre retningslinjer for å ivareta sikkerheten ved arbeid som kan medføre fare for kontakt med elektrisk spenning for arbeidstakere som ikke er elektrikere.

Ansvar

Prosjektleder er ansvarlig for å sikre at denne instruksen følges.

Byggestrøm

Byggestrøm skal planlegges i samarbeid med ansvarlig elektroentreprenør med utgangspunkt i beregnet strømbehov. Avtale om byggestrøm fylles ut for å sikre at nødvendig dokumentasjon er på plass og rutiner for løpende oppfølging og vedlikehold etablert. Firmaet som er ansvarlig for byggestrømanlegget skal være registrert i elvirksomhetsregisteret.  

  • Byggestrømskap skal være plassert slik at de står trygt og på steder hvor det ikke samles vann ved nedbør.
  • Skapdøren skal holdes lukket.
  • Dersom jordfeilautomat/ jordfeilbryter har løst ut skal ansvarlig elektroentreprenør kontaktes for utbedring av feil.
  • Det kan kun benyttes elektriske apparater som er i forskriftsmessig stand.
  • Alle plugger som tilkobles skal være rene og tørre, og settes helt inn.
  • Det skal bare brukes kabler/støpsler med jord.
jordet-og-ikke-jordet-stopsel.png
  • Unngå lengre seriekoblinger og over 25 meter ledning.
  • Kabler skal legges på en slik måte at de ikke blir skadet, fortrinnsvis ved at de løftes fra bakken og festes. Dersom provstrømkabel skal krysse ferdselsveier hvor det kjøres maskiner bør det brukes kjøreplater eller kabelen graves ned i trekkerør. Husk å ta høyde for sikring av kabel ifm. eventuell brøyting om vinteren.
  • Skjøtekoblinger skal plasseres slik at de ikke utsettes for skade eller vanninntrengning.
  • Trekk aldri støpsel ut av sentralen med belastning på.
  • Det er ikke tillatt å bruke enfas ovner (vanlig stikkontakt/schuko- plugg) større enn 2000W (2kW), pga. fare for varmgang og brente stikkontakter. Trenger man større ovner skal det brukes ovner med industrikontakt (trefase).
varmeovner.png

Lysslynger

Alle lysslynger skal ha norsk bruksanvisning og være merket tydelig med hvem som er produsent.

  • Lysslynger skal rulles helt ut før tilkobling til strøm.
  • Det tas en visuell sjekk av lysslyngen før tilkobling og bruk. Ved feil som mørke felter, kutt eller defekt/manglende endestykke skal slyngen ikke benyttes.
  • Lysslynger skal henges opp med strips, krok eller andre egnede festepunkter. Lysslynger skal ikke henges rundt materiell som leder strøm.
  • Dersom strips benyttes til oppheng, må ikke stripsen strammes så hardt at det er fare for å ødelegge lysslyngen ved demontering.
  • Lysslyngen skal ikke henge der den kan komme i klem for eksempel mellom dør/dørkarm.
  • Før demontering tas en visuell sjekk av lyslenken, og støpselet tas ut. Det må ikke brukes skarpe gjenstander for å kutte opphengspunktene.

 

Arbeid nær linjer og kabler

Før gravearbeid eller boring i grunnen skal netteier kontaktes og kabelpåvisning utføres. En kabelpåvisning er kun gyldig i en måned. Etter denne perioden må det bestilles ny påvisning.

Dersom det skal utføres arbeid nærmere enn 30 meter fra en strømlinje (luftstrekk), må det innhentes tillatelse fra netteier i forkant. Nettselskapet vil vurdere behov for sikkerhetstiltak, og kan kreve at leder for elsikkerhet er tilstede under arbeidet,

Vurder behov for særlige sikkerhetstiltak der anleggsveier passerer under luftstrekk.

Materiell, maskiner eller utstyr skal ikke lagres under høyspentlinjer eller inntil el-anlegg. Dette både fordi det kan gi skader på anleggene som kan medføre fare, og også av brannhensyn.

Ved arbeid i nærheten av høyspent, skal risiko og tiltak fremkomme av prosjektets risikovurdering.

Dersom et kjøretøy kommer i berøring med en høyspenningslinje skal netteier varsles umiddelbart. Sørg for at ingen kommer i nærheten av eller i berøring med kjøretøyet. Fører skal bli sittende i kjøretøyet til netteier bekrefter at strømmen er slått av. Dersom fører på grunn av brann må forlate kjøretøyet, må det unngås kontakt med kjøretøy og jord (bakken) samtidig. Fører bør hoppe ned på bakken med bena godt samlet og fjerne seg fra kjøretøyet ved å hinke eller gå med korte skritt.

Høyspentkabler/linjer er satt opp med en såkalt «gjeninnkoblingsmekanisme» som gjør at spenning automatisk settes på igjen i løpet av få sekunder etter en kortlutning. Det må derfor utvises stor forsiktighet dersom man har kommet borti en høyspentkabel og mistenker kortslutning.