B01.6.44 - revidert 20.11.2024
Hensikten med denne instruksen er å klargjøre retningslinjer for å ivareta sikkerheten ved arbeid som kan medføre fare for kontakt med elektrisk spenning for arbeidstakere som ikke er elektrikere.
Prosjektleder er ansvarlig for å sikre at denne instruksen følges.
Byggestrøm skal planlegges i samarbeid med ansvarlig elektroentreprenør med utgangspunkt i beregnet strømbehov. Avtale om byggestrøm fylles ut for å sikre at nødvendig dokumentasjon er på plass og rutiner for løpende oppfølging og vedlikehold etablert. Firmaet som er ansvarlig for byggestrømanlegget skal være registrert i elvirksomhetsregisteret.
Alle lysslynger skal ha norsk bruksanvisning og være merket tydelig med hvem som er produsent.
Før gravearbeid eller boring i grunnen skal netteier kontaktes og kabelpåvisning utføres. En kabelpåvisning er kun gyldig i en måned. Etter denne perioden må det bestilles ny påvisning.
Dersom det skal utføres arbeid nærmere enn 30 meter fra en strømlinje (luftstrekk), må det innhentes tillatelse fra netteier i forkant. Nettselskapet vil vurdere behov for sikkerhetstiltak, og kan kreve at leder for elsikkerhet er tilstede under arbeidet,
Vurder behov for særlige sikkerhetstiltak der anleggsveier passerer under luftstrekk.
Materiell, maskiner eller utstyr skal ikke lagres under høyspentlinjer eller inntil el-anlegg. Dette både fordi det kan gi skader på anleggene som kan medføre fare, og også av brannhensyn.
Ved arbeid i nærheten av høyspent, skal risiko og tiltak fremkomme av prosjektets risikovurdering.
Dersom et kjøretøy kommer i berøring med en høyspenningslinje skal netteier varsles umiddelbart. Sørg for at ingen kommer i nærheten av eller i berøring med kjøretøyet. Fører skal bli sittende i kjøretøyet til netteier bekrefter at strømmen er slått av. Dersom fører på grunn av brann må forlate kjøretøyet, må det unngås kontakt med kjøretøy og jord (bakken) samtidig. Fører bør hoppe ned på bakken med bena godt samlet og fjerne seg fra kjøretøyet ved å hinke eller gå med korte skritt.
Høyspentkabler/linjer er satt opp med en såkalt «gjeninnkoblingsmekanisme» som gjør at spenning automatisk settes på igjen i løpet av få sekunder etter en kortlutning. Det må derfor utvises stor forsiktighet dersom man har kommet borti en høyspentkabel og mistenker kortslutning.