B01.6.32 - revidert 23.08.2022
Kran eller annet løfteredskap skal være sertifisert. Fører skal ha godkjent utdanning.
Sikre at alle konstruksjoner er staget og stemplet i henhold til stemplingsplan. Konstruksjonen skal være sikret mot vridning. L-bjelker og hatteprofiler må alltid stemples for å unngå vridning under montasjen.
Anhuking av element skal skje på steder på elementene som er godkjent av produsent. Anhuker skal ha tilstrekkelig kunnskap til å utføre dette arbeidet.
Et skadet element skal ikke løftes. Varsle montasjeleder for å avklare videre håndtering.
Under løfting av elementer skal området under elementet være sperret for trafikk.
Elementmontasje skal ikke foregå i sterk eller ustabil vind.
Under montering skal posisjonene til de prefabrikkerte elementene, dimensjonsnøyaktigheten til oppleggspunktene, skjøtene og den totale oppstillingen av konstruksjonen kontrolleres og eventuelle nødvendige justeringer foretas.
Midlertidig stempling skal sikres mot velt, enten i topp eller ved hjelp av trebensstøtter.
Veggelement som er montert, sikres mot velting iht. montasjebeskrivelse. Ved bruk av skråstag skal disse sikres til begge sider hvis mulig. Festene for skråstagene skal kontrolleres både i dekke og vegg. Det er viktig at eventuell dekkeforankring er utført i tilstrekkelig herdet betong. Veggfestene skal tåle de store påkjenninger som vind og andre ytre krefter kan gi.
Det skal ikke foregå ferdsel i bygget under montasjeområdet. I tilfeller hvor det er behov for å fravike fra denne regelen skal det være utarbeidet en skriftlig risikovurdering. Risikovurderingen skal være godkjent av prosjektleder i samråd med selskapets HMS-leder.
Sikkerhetskjetting skal benyttes ved montasje av hulldekker med løfteåk.
Dekkekanter sikres umiddelbart med rekkverk. Alle utsparinger i dekket skal også sikres og merkes med faretegn samt teksten “utsparing”.
Montører som arbeider på usikrede dekker skal sikres med fallsikringsutstyr.